Könyökízület

1. Adatellenőrzés

Egyezik-e a törzskönyvön levő tetoválási szám a röntgeneken találhatóval?
A kutya kora: betöltötte-e a 12 hónapot?
A kutya ivara: miután egy hím egyed sokszorta több utódba örökítheti a diszpláziát, kanokon határesetben inkább "lefelé kerekítünk"?

2.A röntgenfelvétel "bírálata"?

Képminőség: a csont jól elkülönül a lágyrészektől, a felvétel kontrasztos, részletgazdag, látszik a csont trabekuláris szerkezete, így az esetleges oszteofiták is felismerhetők.
Beállítás: A felvételeket lehetőleg altatásban, esetleg a csípőízület szűrésével együtt készítsük. �?zületenként két felvétel szükséges:

  • egy medio-lateralis, amikor a karcsont és alkar párhuzamos a kazettával, a merőlegesen a filmre érkező röntgensugarak hatására a medialis és lateralis epicondylus egymásra vetül, a humerus és radius által bezárt szög 85-120o
  • egy anterio-posterior ehhez a hasi fektetésben rögzített állat alkarja a röntgenkazettán fekszik, a könyökízület nyitott / >100o/, a karcsont sagittalis síkja merőleges a kazettára, az alkart kb. 15 fokban berotáljuk / pronaljuk /, a röntgensugarat az ízületi résre irányítjuk.

3. A könyökízület bírálata

  • Először megtekintjük az anterio-posterior felvételeket melyeken az ízületi rés egyenletességét, a humerus medialis condylusának ízületi felületét /OCD, usuratio/, a 15o-os beforgatásnak köszönhetően a proc. Coronoideus medialis épségét vizsgáljuk. Megfigyeljük a medialis condylus külső, a szalagdudorig terjedő kontúrját illetve a medialis coronoideus környékét oszteofitákat keresve.
  • A medio-lateralis felvételeken megtekintjük, hogy a proc. Anconaeus fuzionált-e az ulnával, láthatók-e csontfelrekódások a dorsalis felületén. Követhető-e a radiusra rávetülő poc. Coronoideus medialis vonala egészen a hegyéig, vannak-e oszteofiták a radius fejének cranialis felületén /ajak képződés/, nem fokozódott-e az incisura semilunaris mögötti olecranon terület denzitása /sclerotizáció/.

4. Értékelés

A röntgenképek értékelésekor az International Elbow Working Group (IEWG) által kibocsátott kritériumok az irányadóak. A bírálat alapját az u.n. elsődleges elváltozások megléte illetve hiánya, továbbá az artrózis mértéke adja. Ezek alapján:

  • Normál/mentes / 0-fok/ az az ízület, ahol nem látható oszteofita vagy szklerózis az ízületben.
  • Enyhe / I-fok/, ha 2mm-nél kisebb oszteofiták láthatók bárhol az ízületben, vagy szklerózis az incisura semilunaris mögött.
  • Közepes / II-fok/, ha 2-5mm-es oszteofiták láthatók bárhol az ízületben.
  • Súlyos / III-fok, ha 5mm-nél nagyobb oszteofiták láthatók bárhol az ízületben, illetve súlyosan diszpláziásnak kell tekintenünk minden olyan könyököt - az artrózis mértékétől függetlenül - amelyben bármelyik úgynevezett elsődleges elváltozás kimutatható:

a) Malformalt vagy fragmentált medialis processus coronoideus (FCP)
b) Izolált processus anconaeus (UAP)
c) A medialis humerus condylus oszteokondrózisa (OCD)
d) Ízületi inkongruencia (INC)